Optimism

Mai ţineţi minte citatul celebru din Ghepardul lui Lampedusa: Noi am fost gheparzii, leii. Acum este vremea şacalilor şi a hienelor.”?

Poate e prima oară după 1989 când noi credem, cu optimism, că acest citat poate fi privit invers. Poate e prima oară când, după 25 de ani de distrugere, incompetenţă, rea-voinţă şi veleitarism, apar semne că ceva se schimbă. După cum spunea Murphy: „Oamenii folosesc metode raţionale după ce le-au epuizat pe toate celelalte!”.

Întâlnirile periodice ale Rectorilor Universităţilor clujene, grupul consultativ al foştilor Miniştri de Externe, toate aceste demersuri şi sigur multe altele arată că ceva se schimbă şi, încet dar sigur, valoarea care are în spate o muncă serioasă începe să fie apreciată.

FB_30.04.JPG

Sigur că noi, ca firmă mică, nu o să putem schimba totul în România. Departe de noi această iluzie. Dar putem face ceva la nivelul nostru de impact. Dezvoltarea organizaţiilor şi a managerilor, pusă pe baze etice, este tot mai actuală. Presiunea pentru organizaţii mai responsabile, mai preocupate de viaţa angajaţilor, este tot mai mare. Şi cea mai mare speranţă ne-o dă tânăra generaţie (Y, azi mâine Z) care, oricât îi criticăm noi, sunt mult mai buni decât tot ce a fost până acum.

Aşa că vă rugăm să faceţi ceva, orice, ca să nu mai acceptaţi mediocritatea şi defetismul mioritic. Dacă putem colabora pentru ca ideile noastre comune să fie auzite mai bine, atunci viitorul chiar sună bine.